Kazakistan'da AIDS Var Mı - Kazakistan'da AIDS'li Sayısı - Kazakistan'da AIDS Yaygın Mı

Kazakistan'da kadınlarla ilişkiye girenler, Kazak kızlarına hayran olanlar, Almatı'da Astana'da kızlara takılmayı düşünler bu haberi iyi okusun.

Kazakistan AIDS ile Mücadele Merkezi Başkan Yardımcısı Şolpan Karjaubayeva 1 Aralık Dünya ADIS Günü dolayısı ile yaptığı açıklamada bugüne kadar Kazakistan'da 13 bin 463 kişinin AIDS virüsü taşıdığını tespit ettiklerini söyledi.

20 Aralık 2009

AIDS virüsü taşıyan hastalar arasında 318'ünün çocuk olduğunu ve yaşlarının en fazla 14 olduğunu ifade eden Karjaubayeva, AİDS'ın daha fazla kişiye yayılmaması için mücadele ettiklerini belirtti. Kazakistan'ın birçok bölgesinde virüse rastlandığını ifade eden Şolpan Karjaubayeva, hastalığın özellikle Kazakistan'ın eski başkenti ve finans merkezi Almatı, Karaganda ve Pavlador şehirlerinde daha sık göründüğüne dikkat çekti. Son dönemlerde başkent Astana, Jambul ve Atrau şehirlerinde de virüsün artış gösterdiğini belirten Karjaubayeva, bu artışın sebebinin ise yabancı göçmenlerden kaynaklandığını belirtti. En çok yabancı nüfusunun bulunduğu şehirlerden biri olan Atrau şehrinde son dönemlerde AIDS virüsünün hızlı bir artış gösterdiğine vurgu yapan Karjaubayeva, son 10 ay içerisinde sadece Atrau şehrinde bin 78 vatandaşın AIDS virüsü taşıdığının tespit edildiğini söyledi.

Kazakistan'da görülen AIDS vakalarının ise geçen seneye göre kıyaslandığında düşüş yaşandığını da sözlerine ekleyen Karjaubayeva, hastalıkla mücadele için Kazakistan'da modern tıp merkezlerinin olduğuna dikkat çekti.

Öte yandan Kazakistan'da görünen AIDS vakalarının büyük bir bölümünün kan yoluyla bulaştığı tespit edilirken, hastaların çoğunun işsiz ve uyuşturucu bağımlıları olduğu açıklandı. Toplumda yaşanan ahlaki çöküşten kaynaklanan ve cinsel ilişki yolu ile de hastalığın çok hızlı bir şekilde yayılabileceğine dikkat çeken sağlık uzmanları, hastalıkla ilgili olarak toplumun gerekli bilgiye sahip olmadığını belirtiyorlar. 2003 yılında yüzde 19 oranından yüzde 24lere çıkan AIDS vakaları bu rakamın 2007 yılına gelindiğinde yüzde 15 lere kadar gerilediği görülüyor. 2004 yılında Kazakistan'da 4 bin 292 AIDS vakası görülürken bu rakam 2007 yılında bin 979'da kalırken 2009 yılında bu rakamın 13 bini geçtiği görülüyor.

2003 yılında 3 bin 600 vakanın göründüğü ülkede 2007 yılında 96 kişi AIDS hastalığı yüzünden hayata veda etti. Verilen rakamların resmi rakamlar olduğuna dikkat çeken yetkililer ,rakamların yüzde 5 ile yüzde 10 arasında fark olabileceğinin altını çiziyor. AİDS ilk kez Kazakistan'da 1987 yılında göründü.

Kaynak: Internet Haber

Bu blogdaki popüler yayınlar

Malezyalı sevgili bul - Malezyalı kız veya erkek arkadaş bul - Arkadaş arayan Malezyalı kızlar - Malezya'dan kızlarla tanış

Türkmenistan Nerede - Türkmenistan Nerde - Türkmenistan Dünya Haritasında Yeri

Bu blogdaki popüler yayınlar

Singapur Nerde - Singapur Neresi - Singapur'un Dünya Haritasındaki Yeri

Japon Arkadaşlık Siteleri - Japon Sevgili Bulma Siteleri - Japon Kız Bulma Sitesi - Japonya'dan Kızlarla Tanışmak İçin Adresler

Asya Ülkeleri Listesi - Asya'da Bulunan Ülkeler - Asya Kıtasındaki Ülkeler

Tayland Nerede - Tayland Nerde - Tayland Hangi Kıtada

Burma Nerede - Myanmar Nerede - Birmanya Nerde - Burma Hangi Kıtada

Gürcistan Döviz Kuru - Gürcü Larisi Kaç TL - Gürcistan Larisi Ne Kadar

Brunei Nerede - Bruney Sultanlığı Nerde - Bruney Hangi Kıtada

Türkiye Güney Kore Arası Kaç Saat - Güney Kore Türkiye'ye Ne Kadar Uzaklıkta