Kazakistan'da Yatırım Yapan Türkler - Kazakistanda Hangi Sektörlere Yatırım Var - Kazakistan'a Türk Cıkarması

Türk işadamları iki gün süren Kazakistan İş Forumu’ndan yatırımla dönüyor. Kazak holdinglerle aynı masada buluşan Türk işadamları, organik tarım, petrokimya, maden işleme ve sağlık sektörlerinde yatırım kararı aldı.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ve Türkiye İhracat Meclisi (TİM) organizasyonuyla Astana’da düzenlenen Kazak-Türk İş Forumu yatırımla sonuçlandı. Türkiye’den 150 işadamının katıldığı forumun ardından aynı masada buluşan Türk ve Kazak işadamları Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün geliştirdiği model kapsamında bir araya geldi. Türk tarafından Kibar Holding Başkan Yardımcısı Ali Kibar, Rixos Oteller Zinciri sahibi Fettah Tamince, YDA Grup Başkanı Hüseyin Arslan, Turkuaz Şirketler Grubu CEO'su Zeki Pilge, Galaksi Grup sahibi Mehmet Artuk Aslan, Kayseri Şeker'den Errtuğrul Genç, Gürmed Medical sahibi Mehmet Sungur, Tiryaki Agro Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Oratech Teknoloji Genel Müdürü Ayhan Haktanır, Okan Holding Başkanı Bekir Okan katıldı. Kazak heyetinde ise Tooalit Petrol, Toomgmstan, Oao ve Global Chemical Company şirket temsilcileri yer aldı.


İkili görüşmelerde enerjiden tarıma, sağlıktan petrokimyaya kadar bir çok alanda adımlar atıldı. Toplantı sonrası TUSKON Başkanı Rızanur Meral ve TİM Başkanvekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu işbirliklerini açıkladı. Buna doğrultuda Kibar Holding Kazakistan'da Alüminyum işleme tesisi konusunda yatırımı planlıyor. Kibar Holding Ali Kibar kendilerinin prensipte olur dediği yatırım için hammadde garantisinin ve fiyatının önemli olduğunu söyledi. Galaxy Grup ise beş yıllık hammadde alma garantisi verilmesi halinde 1.000 kişinin çalışacağı alüminyum işleme tesisi kuracak.

Kayseri Şeker Kazakistan’da -40 derecede pancar yetiştirerek büyük üretim tesisleri yapmayı planlıyor. Sağlık alanında ise Kazakistan'daki Hastane Zincirleri ile ekipman ve görüntüleme merkezleri alanında işbirliğine gidilecek. Gürmed Medical yapacağı bu yatırımla Kazakistan'ın hedef sektörlerinden biri olan sağlık alanına girecek. Tiryaki Agro ise kiralayacağı arazilerde -20 derecede fasulye ve mercimek üretecek. Firma organik tarımda 1 milyar dolarlık işlem hacmine ulaşmayı planlıyor. Kazakistan'da daha önce 90 milyar dolarlık yatırım yapan Granist firması da 150 milyon dolarlık yatırımla vitrifiye malzemesi üretmeyi planlıyor.


Kazaklar da boş durmadı

Toplantıda Cumhurbaşkanı Gül, Kazak firmaları da Türkiye'ye yatırıma çağırdı. Kazakista’ın en büyük petro kimya firmalarından Tooalit'in temsilcisi Türkiye'de ciddi projeler yapmak istediğini açıkladı. Kazak firmaları özellikle sağlık yatırımları konusunda türk firmalarının önerilerine açık olduklarını söylediler.

Hedef 10 milyar dolar ticaret

TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Kazakistan’ın başta doğalgaz olmak üzere, demir cevheri, manganez, krom, nikel, kobalt, bakır, çinko, kurşun, altın ve uranyum gibi madenler alanlarında çok zengin bir ülke olduğunu ve büyük yatırım potansiyeli bulunduğunu söyledi. Meral, “Ancak asıl hedefimiz 2 yılda 5, beş yılda ise 10 milyar dolar hacim” dedi.

Kazakistan’ın bu yılın Ocak ayında Rusya ve Belarus’la gümrük birliği anlaşması imzaladığını hatırlatan Meral, bu nedenle heyette, Kazakistan’da üretim yaparak Rus pazarına kolayca girmek isteyen birçok işadamının bulunduğunu bildirdi. Meral “Kazakistan kanunların en çok oturduğu ve hassas uygulandığı ülkelerden biri. Burada mafya yok. İşadamlarımız ‘Her şeyi parayla çözeriz’ diye hukuki gerekleri yerine getirmiyor ve ön hukuki teknik çalışmalar yapmıyorlar. Artık bu eski önyargılarımızdan kurtulalım” çağrısı yaptı.

Üretim yapana 2030’a yıl vergi yok
Kazakistan İşadamları Derneği (KAZKA) Başkanı Cumabek Canıkulov, Kazakistan’da inşaat, inşaat malzemeleri ile Hazar Denizi’ndeki atıklarla ilgili ekolojik ve çevre projeleri bulunduğunu bildirdi. Canıkulov, Kazakistan’da özellikle üretim yapanlar için vergilerin düşük olduğunu, iplik, kumaş ve pamuk üzerine yapılan tekstil üretiminde gelir vergisi oranının 2030’a kadar sıfır olduğunu bildirdi.
Kaynak: Hurriyetim.com.tr

Bu blogdaki popüler yayınlar

Malezyalı sevgili bul - Malezyalı kız veya erkek arkadaş bul - Arkadaş arayan Malezyalı kızlar - Malezya'dan kızlarla tanış

Türkmenistan Nerede - Türkmenistan Nerde - Türkmenistan Dünya Haritasında Yeri

Bu blogdaki popüler yayınlar

Singapur Nerde - Singapur Neresi - Singapur'un Dünya Haritasındaki Yeri

Japon Arkadaşlık Siteleri - Japon Sevgili Bulma Siteleri - Japon Kız Bulma Sitesi - Japonya'dan Kızlarla Tanışmak İçin Adresler

Asya Ülkeleri Listesi - Asya'da Bulunan Ülkeler - Asya Kıtasındaki Ülkeler

Tayland Nerede - Tayland Nerde - Tayland Hangi Kıtada

Burma Nerede - Myanmar Nerede - Birmanya Nerde - Burma Hangi Kıtada

Gürcistan Döviz Kuru - Gürcü Larisi Kaç TL - Gürcistan Larisi Ne Kadar

Brunei Nerede - Bruney Sultanlığı Nerde - Bruney Hangi Kıtada

Türkiye Güney Kore Arası Kaç Saat - Güney Kore Türkiye'ye Ne Kadar Uzaklıkta