Oş Nasıl Bir Yer - Oş Şehir Rehberi

Kırgızistan’ın Oş Şehri Hakkında Bilgiler. Oş'a Gidecek Olanlar Mutlaka Okumalı.

Oş Kırgızistan’ın (ve de Orta Asya’nın) en eski yerleşimlerinden birisidir. Başkent Bişkek’in ardından ülkenin 2. büyük kentidir ve 3 bin yılı bulan bir geçmişe sahiptir. Oş ülkenin güneybatı bölümünde yer alıyor. Orta Asya’nın en yeşil yerlerinden biri olan bu bölge aynı zamanda ünlü Fergana Vadisi’nin son buldugu yerdir. Dört mevsimin bir arada hissedildiği Oş kenti kendini; geleneğin, kültürün ve yerinde duramayan bir kent yaşamının soluk aldığı bilim-eğitim kenti olarak yeniden tanımlıyor.

Şehir; Bişkek’ten gelip, Tacikistan şehirleri, Duşanbe ve Kocand’a uzanan otoyol üzerinde önemli bir durak. Kentin endüstriyel kimliğini ortaya koyan diğer önemli ayrıntıyı ise, çevredeki dağlardan çıkarılan kömür, kurşun ve çinko gibi madenler oluşturuyor.

Oş Nerede - Kırgızistan’ın Neresinde

GEZİP KEŞFETMENİZ GEREKEN YERLER
Oş'u keşfetmek isterseniz bu saatlerce sürebilir ve yürüyerek yapacağınız bu gezi kültürel ayrıntıları görebilmenin en iyi yoludur. Etrafı dağlarla çevrili Oş, doğayla barışık bir kent izlenimi veriyor. Süleyman Dağı, Keklik Uçar, Tur Buas dağları ve elbette Fergana Vadisi, bu izlenimin önemli satır başlarını oluşturuyor.

Özbekistan sınırının hemen yanındaki kent, başkent Bişkek’ten yine Tanrı Dağları’nın bir parçası olan dağ silsileleri ile ayrılıyor.

Süleyman Dağı
Ak-Buğra Irmağı şehri Kuzey Güney çizgisi boyunca kat ediyor. Batı yönünde göze çarpan Süleyman Dağı ise kuşkusuz kentin en baskın simgesi. UNESCO miras coğrafyalar listesinde yer alan dağın doruk noktasında, bir bayrak direği ve yapım yılı 1497 olan bir cami bulunuyor. Henüz 14 yaşında iken Fergana Vadisi Sultanı olarak tahta oturan Babür tarafından inşa edilmiş. Taht kavgası nedeniyle canını kaçarak kurtaran Babür macerasına, kendi adıyla anılan ve Hindistan’da hüküm süren imparatorluğu ile devam etmiş.

Rabat Abdul Han Camisi
Süleyman Dağı’nda Babür’ün evi yanı sıra, bir 16.yy camisini de görebilirsiniz. Rabat Abdul Han adıyla anılan bu caminin ziyaretçi sayısı günde bini buluyor. Orta Asya’nın en geniş ve en eski camilerinden biri olan İmam Buhari Merkez Camii yine ziyaret edebileceğiniz bir diğer adres.

Dachalar
Kenti 19.yy'da ele geçiren Rusların etkisi ve elbette Sovyet mimari tarzı, bulvarlardan ara sokaklara kadar hüküm sürüyor. Yerleşimin asyaulkeleri.com yüzde yirmisini Dacha denilen müstakil evler oluşturuyor. Geri kalan yaklaşık yüzde seksenlik kısmı ise apartman tarzı bloklar tutuyor.


Kırgızistan Somu Kaç Lira - Kırgız parası Som günlük kur bilgileri 


KÜLTÜR ve EĞLENCE
Kent merkezi bir çok farklı kültürel ve sosyal etkinliklere sahne oluyor.

Süleyman Dağında ziyaret edebileceğiniz bir müze bulunuyor. Bölgede gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan buluntuları, tarihsel kalıntıları ve yer bilim örneklerini bu müzede bir arada görebilirsiniz.

Bir dağ şehrine yakışır biçimde Oş, sıcaklık yazları 30 dereceyi geçmediği için, görece serin bir yaz tatili seçeneği sunarak birçok konuk ağırlıyor. Doğanın görkemini ve yeni yıl şölenlerini yakalamak için bahar ayları tercih edilmeli.

Gece yaşamının hareketi, tiyatro ve özellikle bahar aylarında başlayarak yoğunlaşan konserler Oş kentinin diğer eğlence seçenekleri.

Son derece şık ve pahalı bar ve gece kulüplerinin de bulunduğu kent merkezinde bir çok cafe misafirlerini bekliyor.
Oş Şehir Rehberi

Spor
Kış sporları ve özellikle kayak Oş kentinin size sundukları arasında yer alıyor. Çevredeki dağlar ise dağcılık sporu için olduğu kadar, yürüyerek tırmanma parkurları ile de bulunmaz bir fırsat sunuyor.

Oş Mutfağı - Oş'da Ne Yenir Ne İçilir
İtalyan, Rus, Hint, Pakistan ve Çin mutfağına kolayca erişebileceğiniz bir yer Oş. Elbette yerel mutfağı Kırgız ve Özbek yemekleri oluşturuyor. Özellikle Oş kent merkezinde tüm bu lezzetleri tadabileceğiniz birçok restoran ve kafe bulunuyor.

Alışveriş Yapmadan Dönmek İstemeyenler
Kentin Pazar günleri kurulan pazarı 2000 yıllık bir asyaulkeleri.com geleneği sürdürüyor. Kuzey bölgesinde ve ırmağın karşılıklı iki yakasında ama binlerce yıldır neredeyse hep aynı yerde kurula gelmiş bu pazarda neredeyse yok yok. Satılan ürünler arasında; Fergana’nın bereketli sebze ve meyveleri yanı sıra, giysiler, ev gereçleri, hediyelik eşyalar da bulabilirsiniz.
Orta çağlardan bugüne, Çin, Hindistan ve Avrupayı birbirine bağlayan ticaret yolunun üzerindeki bu kent, bugün de aynı üçlüyü birleştiriyor bu pazar yerinde.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Malezyalı sevgili bul - Malezyalı kız veya erkek arkadaş bul - Arkadaş arayan Malezyalı kızlar - Malezya'dan kızlarla tanış

Türkmenistan Nerede - Türkmenistan Nerde - Türkmenistan Dünya Haritasında Yeri

Bu blogdaki popüler yayınlar

Singapur Nerde - Singapur Neresi - Singapur'un Dünya Haritasındaki Yeri

Japon Arkadaşlık Siteleri - Japon Sevgili Bulma Siteleri - Japon Kız Bulma Sitesi - Japonya'dan Kızlarla Tanışmak İçin Adresler

Asya Ülkeleri Listesi - Asya'da Bulunan Ülkeler - Asya Kıtasındaki Ülkeler

Tayland Nerede - Tayland Nerde - Tayland Hangi Kıtada

Burma Nerede - Myanmar Nerede - Birmanya Nerde - Burma Hangi Kıtada

Gürcistan Döviz Kuru - Gürcü Larisi Kaç TL - Gürcistan Larisi Ne Kadar

Brunei Nerede - Bruney Sultanlığı Nerde - Bruney Hangi Kıtada

Türkiye Güney Kore Arası Kaç Saat - Güney Kore Türkiye'ye Ne Kadar Uzaklıkta